dilluns, 7 de maig del 2012

Urbanisme a la valenciana a Badalona


Com l’orxata i el bon arròs, l’urbanisme que afavoreix més als privats que al sector públic també es fa millor a València i sembla ser que el govern de XGA té aquest territori de parla catalana com a referent per a la seva política de planificació territorial a Badalona.

He trigat en fer aquest article sobre les dues principals propostes urbanístiques que fins ara ha fet el govern Albiol, el conveni urbanístic que pretenia instal·lar noves naus industrials a les Guixeres i el canvi de planejament que preveu mil nous habitatges al sector del Port. Ho he fet confiant en la seva paraula donada al ple dient que negociaria els dos temes amb la oposició.

Han passat mesos i l’aprovació definitiva del conveni de les Guixeres, aprovat  inicialment en el ple del 31 de gener, no ha tornat a ple per a la seva aprovació provisional, no saben com contestar els nostres arguments? Però vaig pas a pas i explico els dos casos:

Proposta de canvi de planejament zona port:

  • Parlem de 17 illes d’edificis on el govern pretén passar de 2170 habitatges a 3193 habitatges possibles.
  • No es computa el 15% de cessió d’aprofitament urbanístic, o sigui diners a la caixa municipal, per l’ampliació (la nova llei òmnibus ho permet)
  • No es preveu increment d’habitatge públic.
  • No es preveu ni un m² més d’espais lliures, ni de zona verda ni d’equipaments.

Del canvi de planejament del port l’Alcalde es va comprometre a negociar amb els grups municipals. Ens vam reunir el dia 3 d’abril els tres grups de l’oposició, l’Alcalde Albiol i el Gerent d’Urbanisme. En nom del grup d’ICV-EUiA vaig plantejar el següent:

  • Volem memòria econòmica del que significa d’augment de lucre pels promotors.
  • Demanem negociar un % de cessió d’aprofitament urbanístic, en aquest cas la llei permet no fer-ho però aquesta no impedeix que l’Ajuntament negocií i és l’Ajuntament qui té la paella pel mànec.
  • És cert el que argumenta el govern que a la zona es superen els estàndards demanats d’espais lliures però són 14.154 m² dels quals només 291m² estan destinats a equipament, la resta és zona verda. És per això que demano a la reunió distribuir-los de forma diferent i augmentar la zona destinada a equipament tenint en compte que el planejament proposat preveu 1023 habitatges més a la zona.
  • Demanem incloure un % d’habitatge públic a la proposta. En aquest cas igual que amb el tema de la cessió d’aprofitament la llei permet no fer-ho ja que s’incrementen habitatges però el sostre total en m² és el mateix però, insisteixo, la llei marca mínims i l’Ajuntament pot incloure-ho en el planejament.

Resposta de l’alcalde “En una setmana us tornaré a convocar perquè aquest és un tema important per la ciutat, us donarem resposta al que plantegeu”. Ha passat més d'un mes, no ens ha tornat a convocar i sembla ser que els interessos dels privats podran més que el sentit comú...per cert, i avui toca dir-ho, un dels interessats en l’operació: BANKIA.  

Canvi de planejament zona guixeres amb conveni urbanístic creatiu

Ho explicaré curt i entenedor. Un empresari te previst construir al sector sud de la ciutat, Avda Maresme, dos edificis d’oficines que complementin l’oferta del polígon industrial de la zona sud. La zona industrial sud no ha esdevingut el que totes i tots prevèiem i és clar no deixarem tirat aquest “emprenedor”. L’ajuntament li proposa una permuta i li canviem solars del privat per solars públics i que pugui desenvolupar 3 noves pastilles amb naus industrials a les Guixeres, res a dir, si en tot cas objectar que com sempre s’ajuda als més poderosos i no ajudem als petits autònoms i pimes que segur pateixen més que el constructor beneficiari. La sorpresa ve quan repassem les bondats de la proposta:

  • L’Ajuntament valora les finques que rebrà del privat en 747.175,94€ per sobre del valor en què el privat va adquirir les finques recentment. L’Ajuntament es queda finques en sòl rústic i forestal que li paguem a preu d’or al privat!!!
  • L’Ajuntament perdona 1.653.726,27€ dels costos d’urbanització de Torrent Vallmajor, urbanització que no té justificació, ja que l'obertura d’aquest carrer cul de sac només serveix per donar més façana útil a les naus que construirà el privat.
  • L’Ajuntament a canvi de tres finques rústiques possibilita un patrimoni valorat en 11.905.729,90€ a l’empresa sense cap justificació raonada, creïble i ferma d’interès públic. Aquesta xifra la dóna el mateix privat en el seu informe econòmic de la operació.

Estem esperant resposta a les al·legacions presentades en aquest ruïnós negoci per l’Ajuntament que Albiol pretén fer.

Si algú de vosaltres vol documentació, plànols, etc  estaré encantat de quedar i explicar-li amb més detall aquestes operacions d’urbanisme a la valenciana.