dimecres, 19 de juny del 2013

A Badalona: no devem no paguem


Portem ja un temps treballant a l'estat espanyol i a Catalunya sobre la il·legitimitat de bona part del deute públic provocat per aquells que han externalitzat les seves responsabilitats vers la crisi convertint deute privat en deute públic. A nivell municipal també pot existir deute il·legítim. Per exemple, si diners públics obtinguts pels bancs a menys de l'1% d'interès acaben sent prestats per la banca privada als ajuntaments a un interès del 5,5%. Això és il·legítim? no, és molt més. És un negoci que fan els que van causar la crisi a costa dels de sempre, la ciutadania.

Us deixo text de la moció que presentem el proper 25 de juny sobre aquest tema a l'Ajuntament de Badalona. 

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP D’ICV-EUIA EN COL·LABORACIÓ AMB EL GRUP AUDITORIA CIUTADANA  DEL DEUTE BADALONA- PLATAFORMA PER UNA AUDITORIA CIUTADANA DEL DEUTE  A L’AJUNTAMENT DE BADALONA PER DECLARAR LA IL·LEGITIMITAT D'UNA PART DEL DEUTE DE L’AJUNTAMENT DE BADALONA

Atès que els grups Parlamentaris del Congrés de Diputats de PSOE i PP van presentar conjuntament una proposta de reforma constitucional el dia 30 d’agost de 2011 en lectura única i deixant només de termini per presentar esmenes fins a les 14h del dia 1 de setembre. Aquesta reforma va consagrar l'obligatorietat del pagament del deute de les institucions per sobre de qualsevol política pública per garantir el benestar de la ciutadania.

Atès que, el deute públic representa avui un dels  principals problemes de les institucions públiques i que aquest avui afecta quotidianament a la vida de la ciutadania i als serveis públics degut a l'obligatorietat de les institucions de fer front prioritàriament al deute per damunt dels serveis públics i el manteniment de les estructures de solidaritat i benestar.

Atès que a Badalona el compliment de l'obligatorietat del pagament del dèficit, consagrat constitucionalment pel bipartidisme espanyol impulsor de l’austericidi, està comportant patiment a la ciutadania en forma de manca de beques de menjador, manca de partides suficients per ajudar aquells que pateixen la crisi, inexistència total de cap programa municipal per fer front a la gana i la pobresa extrema que avui és present en el nostre municipi i un llarg etc que no cal detallar ja que només cal passejar pels carrers de la nostra ciutat per comprovar l’absència dels poders públics enfront la crisi.

Atès que el govern municipal del Partit Popular a Badalona ha augmentat en 41 milions d’euros el deute de l’ajuntament en només un any passant de 94.406.000 d’euros el 2011 a 137.484.000 d’euros el 2012.

Atès que bona part d’aquest deute nou es deu al Pla de Pagament de Proveïdors 2012 impulsat pel Ministeri d’Economia i d’Hisenda, pla que ICV-EUiA ja va denunciar en el seu dia al Ple municipal per seguir beneficiant la banca privada ja que  el govern central va donar diners públics a la banca privada, i aquesta n’ha cedit després a les administracions públiques cobrant elevats interessos del 5,54% per uns diners públics als quals la banca privada ha accedit a un interes inferior a l’1%. . En el cas de Badalona són 
31.036.946,75 milions d’euros públics que, enlloc d’haver estat prestats directament a l’ajuntament, venen a través de la banca privada.

Atès que com ha reconegut l'Expert Independent de les Nacions Unides sobre els efectes del deute extern en el seu informe de 2012.08.13, "les càrregues excessives de deute extern tenen un impacte negatiu en la realització dels drets humans i el desenvolupament en els països deutors a través de la desviació de recursos dels serveis socials bàsics i a través de les condicions adjuntes als mecanismes internacionals d'alleugeriment del deute". I així mateix, la Resolució aprovada pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides en sessió de 5 de juliol de 2012 "Recorda que tot Estat té la responsabilitat primordial de promoure el desenvolupament econòmic, social i cultural de la població i, a aquest efecte, té el dret i l'obligació de triar els seus objectius i mitjans de desenvolupament i no s'ha de veure condicionat per fórmules específiques de política econòmica externes" i "afirma que, des del punt de vista dels drets humans, la liquidació de deute amb fons oportunistes en condicions abusives té un efecte negatiu directe en la capacitat dels governs per a complir les seves obligacions en matèria de drets humans, especialment els drets econòmics, socials i culturals".

Atès que la reestructuració del deute i les quitances són pràctiques reconegudes en la legislació internacional, i sabem que la cancel·lació dels deutes il·legítims han estat possibles en el passat, tant a Europa com a països en vies de desenvolupament, i que aquesta cancel·lació es relaciona amb un alleujament immediat de les necessitats bàsiques de la població.

Atès que tot i no estar reconegut pel dret internacional sí que NNUU recomana que les legislacions nacionals contemplin les causes d’il·legitimat del deute  i els casos recents del govern Noruec i Equatorià ens demostren que els poders públics poden fonamentar-se en aquesta il·legitimitat per negociar o anul·lar part del seu deute contret.

Atès que per part dels moviments socials, juristes, organismes internacionals etc està consensuat reconèixer com a causa d’il·legitimitat del deute el fet d’utilitzar mecanismes polítics i econòmics que facilitin de forma deliberada l’augment del deute o les decisions polítiques que augmenten aquest en contra de l’interès general de la població.

El Grup Municipal d’ICV-EUiA en col·laboració amb el Grup Auditoria Ciutadana del Deute Badalona-Plataforma per una Auditoria Ciutadana del Deute a l’ajuntament de Badalona proposa al ple de 25 de juny de 2013 l’adopció dels següents acords:

1.- El ple Municipal considera il·legítims els interessos contrets amb les entitats financeres privades Caixabanc, Catalunyabanc, Bankia, Banc Sabadell, CAM, Banco Santander, Banesto, Banco Popular, Bankinter, Caja Espanya, Cajamar i BBVA pel capital  de 31.036.946,75 € prestats en el marc del Plan de Pago de Proveedores 2012 del MEF on s’han aplicat interessos del 5,54% per diners públics que aquestes entitats financeres han obtingut a interessos inferiors a l’1%.

2.-  El Ple insta el govern municipal a quantificar la xifra total d’aquests interessos i a emprendre les accions legals necessàries davant la justícia espanyola, europea i internacional per aconseguir la nul·litat d’aquest deute il·legítim.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada