dijous, 16 de setembre del 2010

“El mercat de la misèria”

Dimarts passat vaig ser a Sant Roc amb un grup de companys i companyes del barri. Vaig quedar estorat. Aprofitant els encants setmanals, a sota de l’autopista podem veure in situ les contradiccions del sistema i un dels reptes de les ciutats al segle XXI, l’exclusió i pobresa absolutes. Gent pobre ven allò que ha trobat a les deixalles a gent encara més pobre. A Badalona, a més a més, els fenòmens d’exclusió sempre es concentren als mateixos barris i en 30 anys de democràcia municipal no hem estat capaços de solucionar-ho tot i els esforços i recursos dedicats per les administracions de tots el colors polítics.
Sé que el tema preocupa, a mi i a tothom, però crec que no hi ha prou iniciativa per pensar solucions en aquest problema concret. No podem criminalitzar la pobresa, la solució no és només policial i cal pensar més enllà. Si creiem que la solució és només policial ens equivoquem. El primer tinent d’alcalde diu que la policia hi va i hi actua, no ho poso en dubte, però el dimarts 14 de setembre entre les 13.30 i les 15 hores no hi eren i el mal anomenat “mercat de la misèria” era allà.
Davant d’aquest problema hem de buscar solucions útils i explorar altres alternatives per evitar encara més la degradació d’aquest espai. Crec que cal assegurar presència policial per evitar l’establiment d’aquest mercat, procedir a una neteja i dignificació de l’espai urgent, a Sant Adrià està net i a Badalona no, i amb les entitats dels barri i els venedors del mercat “oficial” pensar quina activitat comercial podem impulsar els dimarts en aquest espai per omplir-lo de vida ciutadana i impedir-ne el seu mal ús. Pot ser una fira de plantes i flors, d’agricultura ecològica i menjar artesà, de mobles etc. No ho sé però llenço la idea... Confiar la solució només a la presència policial no és possible. Ens hi posem a pensar? És només una idea que deixo damunt la taula.
Solucionem aquest problema però no oblidem el de fons, l’empobriment progressiu d’àmplies capes de la nostra societat.

3 comentaris:

  1. Potencia aquest mercat que és una iniciativa popular; que sempre estigui net, que sigui segur, que no s'hi venguin coses robades, que no hi hagin malfactors.
    Si treus aquest mercat dels miserables, la gent que en treu algun profit ho perdrà.

    ResponElimina
  2. Anònim diu:
    Qui es va a comprar unes sabates usades no és un lladre. Poden anar-hi drogadictes, però amb vigilància policial es podrien controlar i de passada controlar el tema de neteja. En aquest aspecte, una bona quantitat de contenidors ajudaria molt.
    És el mercat dels miserables sí, però és el que hi ha.

    ResponElimina
  3. Estic completament d'acord en que la solució no és policial, no podem criminalitzar la pobresa, per això proposo pensar altres alternatives de dinamització comercial per la zona (mobles, flors, artesanies, llibres usats etc) que permetessin mantenir la dignitat de l'espai i mitjançant un programa d'acompanyament recolocar les persones que ara hi malviuen amb això. Gràcies per la vostra participació.

    Àlex Mañas.

    ResponElimina